Спиране на игрите за неопределено време  
 
€20Betfair
 
 
     
Betfair
 
     
Bwin
 
     
Efbet
 
     
7777
 
     
Winbet
 

Добре дошли в света на арбитражите! Това е видът залагане, до който голяма част от сериозните играчи стигат в даден етап на кариерата си.

Арбитраж (или sure bet) е вид залагане, при който играчът печели със сигурност, без да зависи от изхода на двубоя. Обикновено печалбата е само малък процент от общия залог, но това е инвестиция без никакъв риск.

Арбитражите се получават заради голямото многообразие от онлайн букмейкъри, всеки от които има специфичен пазар и потребители. Да приемем например, че играят американски и британски тенисист. В американските букмейкъри се залага значително повече за Анди Родик. Коефициентите му падат, а за противника му Тим Хенман се качват. В британските букмейкъри обаче масово се залага за Хенман и съответно растат коефициентите за американеца. Така се стига до ситуация, при която залагащия може да заложи за Хенман в американския букмейкър и за Родик в британския и пак да е на печалба.

Пример:        Родик Хенман

Букмейкър 1:   1.4     3.0

Букмейкър 2:   1.6     2.7

Както забелязвате коефициентите на двата букмейкъра се различават значително и ако заложите за Хенман на 3.0 и за Родик на 1.6 ще имате сигурна печалба. Да приемем, че искате да спечелите €100 от този мач. Ще го постигнете като заложите 100/3.0 за Хенман и 100/1.6 за Родик. Така залагате:

€100 / 3 + €100 / 1.60 = €33.33 + €62.50 = €95.83

Залагате €95.83, а печелите €100. Това е инвестиция с 4.35% печалба без никакъв риск!

В примера по-горе има само два изхода на спортното събитие. Но арбитраж може да се направи с всеки един вид залог и спорт, стига да може да покриете всички възможни изходи на печалба. Например, ако става въпрос за футболен мач, ще трябва да заложите за домакина, гостуващия отбор и за равенство.

Другият много популярен вид арбитражи е свързан с “купуването” на определен изгоден коефициент при даден букмейкър и “продаването” му в произволна борса за залагания.

Пример: Да приемем, че коефициентите в Betfair за Хенман са 2.6 за победа (back) и 2.7 за загуба (lay). Така може да заложите €100 за британеца на коефициент 3.0 в американския букмейкър и да заложите €187 срещу него в Betfair на 2.7.

1. Хенман побеждава. Губите заложените €187 в Betfair, но печелите €200 от американския букмейкър (€100 * 3.00 = €300 – залога = €200). Чистата ви печалба е €13 или 3.36%.

2. Хенман губи. Печелите €110 от Betfair (толкова е печалбата при lay на Хенман с €187) и губите €100 при букмейкъра. Чистата ви печалба е €10, от които ще останат около €5 след удържането на комисионната.

При демонстрирания пример използвахме произволно разпределение на залозите. Всеки един играч обаче може да си разпредели залога така, че да печели еднакви суми при различните развои на мача. Или пък да печели по-сериозна сума при определен изход, а при другия - само да си върне вложенията.

Видът арбитражи с комбиниране на букмейкър и борса е особено популярен при залагане на живо, тъй като там често се получават разминавания на коефициентите. По-опитните играчи сами си търсят арбитражи, защото знаят къде и какво да гледат. Съществуват и множество сайтове, които предлагат платена услуга за откриването на арбитражи. Отзивите на клиенти на тези услуги обаче са противоречиви. Сред най-популярните сайтове за този вид услуаги е OddStorm и Betbrain. Сайтовете имат и безлатна секция за арбитражи, където начинаещите играчи могат да добият по-добра представа за този вид залагания.